You are currently viewing VAŽNA OBAVIJEST za korisnike POS blagajni

VAŽNA OBAVIJEST za korisnike POS blagajni

Poštovani korisnici!

Ovim putem željeli bismo Vas upozoriti na moguće probleme s fiskalizacijom. Naime, prema objavi na webu Porezne uprave od 27. listopada 2015. godine, pri komunikaciji fiskalnih blagajni sa serverima APIS-IT-a napušta se protokol SSL v3 i tijekom 2016. će se u potpunosti prijeći na sigurnosni protokol TLS, što će predstavljati trošak prilikom prerade softverskih rješenja za fiskalizaciju, a poseban problem i trošak se pojavljuje na blagajnama koje se moraju nadograditi zato što njihov postojeći hardver ne podržava protokol TLS.

OBAVIJEST POREZNE UPRAVE

Napuštanje SSL v3 protokola i korištenje TLS protokola
Sukladno dokumentu Tehnička specifikacija za korisnike verzija 1.2 (poglavlje 3.2 Sigurnosni preduvjeti) u sustavu fiskalizacije je zaštita na transportnom sloju osigurana korištenjem SSL v3 enkripcijskog protokola.
Krajem 2014. godine Googleov sigurnosni tim je objavio da je SSL v3 enkripcija slomljena (iskorištavanjem ranjivosti poznatom kao POODLE) i da se više ne bi trebao koristiti. Za navedenu ranjivost je kreiran patch, ali navedeni patch ne ublažava problem u potpunosti jer patch funkcionira samo ako je primijenjen na obje strane veze.
U skladu s navedenim obavještavamo vas da sustav fiskalizacije podržava sigurnosni protokol TLS (v1.1 i v1.2) u testnoj i produkcijskoj okolini i nema nikakvih zapreka za njegovo korištenje. Savjetujemo da proizvođači softvera, odnosno obveznici fiskalizacije postupno počnu prelaziti na korištenje TLS protokola. U tijeku 2016. godine očekujemo potpuno onemogućavanje komunikacije putem SSL v3 protokola, a o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena putem web stranice Porezne uprave, odnosno izdavanjem nove verzije Tehničke specifikacije za korisnike.

Što to znači za fiskalne blagajne?

Više neće postojati podrška za računala sa operativnim sustavima Vista, XP te starijim verzijama. Isto tako neće biti moguć rad sa serverima starijim od verzije WinServer 2008 R2.
Podržani operativni sustavi za nastavak su: Windows 7, 8, 8.1, 10.

Što trebate učiniti?

Molimo Vas da nas kontaktirate do 1. prosinca 2016. kako bismo od Vas dobili specifikaciju svih računala te operativne sustave korištene na istima te bili u mogućnosti napraviti plan i izvršenje potrebnih radnji za nesmetano daljnje poslovanje.
Nakon 15. prosinca više nećemo obavljati spomenute izmjene.
VAŽNA NAPOMENA: Nemojte raditi nikakve izmjene prije nego nas kontaktirate!

Kontaktirajte nas na:
(035) 410-869 – Za korisnike Astra Shop, Astra Bar, Astra Medical
(035) 410-878 – Za korisnike Astra Quasara

Napomena za korisnike s nepodmirenim troškovima

Ukoliko imate nepodmirenih troškova molimo da iste u što kraćem roku podmirite. Korisnici koji nisu podmirili troškove neće biti ažurirani na zadnju verziju.

Budete li imali nekih pitanja ili nejasnoća, slobodno nam se obratite.

Infolink d.o.o.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.